Snart har det gått ett år sedan förra stormötet i Tun och projektet “Centrumutveckling på landsbygden” startade. Styrgruppen och de olika arbetsgrupperna som tillsattes för ett år sedan skulle under stormötet redovisa vad som gjorts eller inte gjorts.
Ett 50-tal innevånare som hade hörsammat inbjudan hälsades välkomna av projektledare Tomas Aldén som också presenterade vad som skulle hända under kvällen, förra stormötet och hur man har jobbat med projektet under året.
Först ut var ordförande i Tunbygdens nybildade Intresseförening och tillika ordförande i Tun Macken, Clas -Göran Malm.
Han redovisade om Tunbygdens Intresseförening och deras framtida uppgifter och mål.
Han berättade också att Tun Mackens drivmedelsförsäljning har blivit nästan 70% bättre än planerat till glädje för Tunbygden.
Tills sist tog Clas-Göran Malm upp frågan om Tuns IK:s framtid, historien,vad gör vi och hur går vi framåt.
Sedan var det dags för de nya ägarna till affären, Cecilia och Urban Lundberg att presentera sig och deras projekt CUL i TUN.
Man berättade att bygglovet var klart och visade en skiss på hur affären och kaféet kommer att se ut. Deras målsättning är att öppna affären i slutet av mars, lagom till påsk.
Ytterligare en förening har också bildas i slutet av förra året Tunbygdens Föräldraförening och här var det sekreteraren Mattias Mohlin som berättade om föreningens mål och vad de har åstadkommit.
För gruppen Tomtmark och Byggnation var det Gudrun Carlsson som redogjorde och kunde tyvärr meddela att när det gäller byggnation så är läget status quo så länge Fortverket och Såtenäs får bestämma. Utredning badplatsen i Friel hade heller inte kommit något längre.
Slutligen presenterade före detta stadsträdgårdsmästare Gösta Nilsson ritningen på det nya centrumet i Tun eller Tuns park.
Centrum i Tun består idag av asfalt, busshållplats och sopstation. Där skall enligt skiss istället bli minigolfbana, träd, konstverk och sittplatser. Runt hela platsen skall en häck planteras. Enligt projektledare Tomas Aldén finns det pengar att söka men tror att det kan ta tre år innan det kan förverkligas.
Landsbygdsutvecklare Monika Andersson var imponerad av det arbete som hittills gjorts i Tun . Hon tyckte Tun var trendiga och inne. I Berlin och Bombay har invånarna tagit saken i egna händer. Nu är även Tun där sa Monika Andersson.
Mötet avslutades med fika där deltagarna kunde samtala med projektledare och de olika grupperna och även komma med nya förslag för Tuns utveckling.
Fin avslutning på mötet var när Cecilia Lundberg efter önskemål sjöng A cappella Route 66, för oss.
Text/foto RainaK