I torsdags kväll hälsade Bibliotekarie Linnea Kuster föredragshållare Raymond Andersson och ett 40-tal åhörare välkommen till Tuns Bibliotek.
Raymond Andersson höll ett intressant föredrag om
Såtenäs – gården som blev en flottilj.
Åhörarna fick var med om en resa i ord och bild från 1300-talet fram till våra dagar.
Han berättade om den förste kände ägaren till godset Såtenäs, väpnaren Harald Lake och alla övriga ägare bla. släkten Posse som ägde gården i omkring 150 år.
Släkten Kylberg kom att göra godset känt i vida kretsar och den mest omtalade ägaren var Lars Wilhelm Kylberg.
Släkten Kylberg ägde godset under nästan ett sekel.
På 1930-talet gjorde statens myndigheter undersökningar om lämplig plats för förläggning av en flygflottilj. Efter jämförelser med andra föreslagna platser stannade regeringen till sist för Såtenäs, bl.a för att hela gården var täckdikad. Köpet kom tillstånd 1938 och köpesumman uppgick till 685.000 kronor. Ägaren av godset var då hovjägmästare Lund.
Kreatursauktionen ägde rum i april 1939, och därefter avflyttade hovjägmästaren Lund med familj till Danmark.
Därmed var Såtenäs uppgift som en av landets ledande lantbruksegendomar inom Skaraborgs län avslutad och Såtenäs nya era började nu som Flygflottilj.
Det första året vid Såtenäs Flygflottilj gick åt till byggverksamhet, organisations- och markutbildning. Den 1 juli 1940 invigdes flottiljen officiellt. 1941 startade flygutbildning vid flottiljens enda div. Gustav Röd. Divisionen beväpnades med italiensktillverkade Caproni Ca. 313 som av Flygvapnet betecknas B 16.
Flygplanet fick dåligt rykte då det drabbades av många haverier där flertalet berodde på dålig kvalitet i tillverkningen. Här ett foto från ett haveri i Vänern utanför Såtenäs, 1941.
Därefter har enbart svensktillverkade krigsflygplan funnits på flottiljen Såtenäs som Saab A 21 – A 21 R, A 29 Tunnan, A 32 Lansen,AJ 37 Viggen och i dag flyger man med Jas 39 Gripen.
I början på mars 1965 kom den första TP 84 Hercules till Såtenäs, som därmed blev den första förbandet i Europa att använda typen.
Efter ett intressant föredrag avslutades kvällen med frågestund och fika, där Tuns Bibliotek och Vuxenskolan bjöd på smörgås från
Cul i Tun.
Foton/ Text Raina Karlsson