KVARNENS DAG

Tuns elkvarn är en kulturell institution i Tun. Mjölnaren Tommy Johansson som äger och driver kvarnen har varit verksam här i 44 år. Han tog över kvarnen 1980 efter dåvarande mjölnaren Åke Skallström. Kvarnen som byggdes som elkvarn 1913 har varit igång oavbrutet i 110 år, detta är unikt för kvarnen i Tun eftersom de flesta kvarnar i Sverige är nedlagda.

I går, lördag firades Kvarnens Dag i Tun i samarbete med Tuns Hembygdsförening. Det var en strid ström av besökare som ville se Tuns elkvarn och vad en mjölnare sysslar med.

Besökarna fick ta sig upp för höga, nötta trappor till de olika våningarna för att följa arbete med hur spannmål mals till mjöl enligt gammal teknik.

Mjöldammet ligger som vit snö över säckarna.

Maskinerna mullrar och ljudet är högt så hörselproppar är att rekommendera. Tyvärr något som jag själv missade.

Här på entréplan kunde besökarna köpa det färdigmalda mjölet. Mjölnaren Tommy säljer mjöl från kvarnen till butiker i Lidköping, Grästorp och Trollhättan. Det mesta är vetemjöl men även rågmjöl.

Utanför kvarnen bjöd Tunmacken alla besökare på gratis grillad korv och bröd. Det var Tunmackens ordförande Johan Ulfsby som såg till att alla fick en varm, grillad korv med bröd. Tunmacken vid affären sålde också billigt bränsle under kvarndagen.

Det fanns också möjlighet att få en åktur med häst och vagn i Tun. Det var Siv Andersson och Niklas Johansson som höll i tömmarna på Ardenner Rebell som här tar en liten fikapaus.

Många barn med föräldrar missade inte chansen att få en åktur med Rebell.

Glada parkeringsvakten Cecilia Lundberg höll ordning på alla bilar som sökte parkering i Tun. Hon berättade att de flesta parkeringar runt om i byn var fyllda.

I församlingshemmet kunde man köpa gott fikabröd och kaffe av Marianne Johansson och Stina Granberg. Här är det parkeringsvakten Urban Lundberg som blir serverad.

Under fikat kunde man lyssna på vacker dragspelsmusik av Inger Nordström.

Ica affären höll extra öppet under dagen med många erbjudande.

Hembygdsföreningen hade öppet museet för besökare. Där Reymond Gustavsson och Gudrun Carlsson svarade på frågor från nyfikna besökare.

Det blev en lyckad kvarndag.
Slutar med en bild som visar på Tommys humoristiska sida. Hur han fixade en avspärrning framför kvarnen med att måla strecken med kli (skal av sädeskorn). Vad annars för en mjölnare.

Text och foto Raina Karlsson

1 svar på ”KVARNENS DAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.