SKOLRESTAURANG SILVII

DSC_0061I onsdags döptes Tuns skolmatsal om till skolrestaurang SILVII
Detta firades med att man hade en invigningsceremoni med att klippa band och förklara restaurangen för invigd. Elever ur Matrådet på Tuns skola hade också dukat fint och dekorerat restaurangen med serpentiner och ballonger.
Namnet hade tagits fram genom att barnen fick komma med förslag och sedan gjordes en omröstning.

Detta foto är lånat från Tuns skola

Detta foto är lånat från Tuns skola

BeFunky CollageInnan invigningen meddelade “Mattanten” Marie Albinsson för eleverna att dagens invigningsmeny bestod av potatisgratäng, kycklingklubba, sallad och till efterrätt melon, vilket uppskattades med jubel av eleverna.

BeFunky Collagef

DSC_0064

Rektor Lena Hagman beskrev sedan för eleverna hur man uppträder på en restaurang, tar sig mat, sitter på stolen vid bordet, använder bestick och servett osv.
Hon berättade också om att det är viktigt att äter av all mat på tallriken därför att det ger kroppen energi så att man orkar med arbetsdagen i skolan.

DSC_0088

Eleverna lyssnade noga och ställde också frågor bl.a om man är tvungen att äta alla grönsaker på tallriken – vissa kanske man inte tyckte om? Men Rektor Lena rekommenderade att man skall prova att smaka på allt.

DSC_0081

Så var det dags för Alfred Kvant ur elevgruppen Matrådet att förklara restaurang Silvii invigd och klippa bandet.

DSC_0068

Efter den fina invigningsceremonin var det dags för eleverna att lägga för sig av den goda maten och visa hur man sköter sig på restaurang Silvii.DSC_0102

DSC_0099 DSC_0111

DSC_0115

En fräsch salladsbar var ny för dagen.
Eleverna kan påverka vad som serveras i salladsbaren genom att skicka in önskemål på vilka typer av sallader man vill se i salladsbaren  till Matrådet, som sedan framför det till kökspersonalen.

DSC_0050

Här en lista på önskemål som inkommit från eleverna.

DSC_0052 DSC_0123DSC_0132

DSC_0095

Rektor Lena Hagman berättade för hemsidan att alla eleverna på skolan  har sett en film  som bl.a handlar om hur man skall äta ekologiskt och giftfritt. Hon säger också att det är viktigt med en positiv matmiljö, utveckla goda matvanor på skolan och att eleverna får känna sig delaktiga, som t.ex den nya salladsbaren, där eleverna får skriva förslag på önskade sallader.

ggg

Det finns också en tavla i trapphuset där dagens lunch skrivs ner.
Lärarna tar en titt på tavlan på morgonen för att sedan kunna presentera för eleverna, innan skolarbetet börjar, vilken mat som kommer att serveras i skolans lunchrestaurang under dagen. 

DSC_0176Tuns hemsida tackar för den trevliga invigningen och kan konstatera att skoleleverna lyssnade på sin rektor och skötte sig exemplariskt  på Restaurang Silvii 

Barnen var också eniga om att maten smakade sååååå…… gott!

DSC_0152DSC_0135

DSC_0159

DSC_0138 DSC_0145 DSC_0155

Foto/text Raina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.