Just nu pågår en utställning på Cul i Tun där Lisbeth ”Bettan” Olofsson visar sina tavlor.
Lisbeth gick med i en studiecirkel i oljemålning på 80-talet och bland det första hon målade var ett stilleben av kursledarens stövlar.
Inspirationen till motiven i tavlorna har ”Bettan” tagit från vardagliga händelser i livet.
BRÅDSKA
är just ett sådan företeelse där hennes man Roger sitter på skördetröskan medan åskmolnen tonar upp sig.
KÔPPEN
Lisbeth berättar att familjen hade skaffat en liten båt ”Alvina” som låg vid Sjövik i Friel och eftersom man hade grisar på gården som behövde tillsyn så kunde man inte göra några längre turer på sjön, de flest gick till ”Kôppen” en liten ö som låg ungefär 500 m från bryggan.
– Men barnen var glada ändå, säger Lisbeth.
BEGRAVNING
Tavlan kom till efter att Lisbeth varit på en begravning i Skara. Eftersom Lisbeth inte var nära anhörig så reflekterade hon denna dag över andra saker under begravningen,vilket man kanske inte gör som närmast sörjande. Hon såg hur smakfullt kyrkorummet var dekorerat med blommor och kransar och hur vacker musiken var.
ALFRED
är Lisbeths föräldrars svarta pudel som hon målade i köket på skoltomten.
FJÄLLMOTIV rakt ur hjärtat.
Familjen brukade varje år ta en tur till Norge och då följer Lisbeths svärmor med, men ett år kände sig svärmor inte kry att resa. Vad gjorde den omtänksamma sonhustrun då….. jo hon målade ett vackert fjällmotiv och gav sin svärmor. Tavlan ägs nu av sonen Reine.
GAMLA TIDER
Gammaldags bondeliv.
MYGGAN
Tavlan talar väl för sig själv….. när den målades var ”Myggan” nedläggningshotat och nu finns den inte mer, bara minnen säger Lisbeth.
LUCIA
Det var några år med lucialinnen, tomtedräkter och pepparkaksgubbar….och stora ”sånggap”. Tavlan målades med lite hatkärlek, eftersom det var mycket då, lussefirande både på morgonen och kvällen samtidigt som grisarna skulle skötas, så vi var ganska trötta, säger ”Bettan”,
VÄRLDENS ORÄTTVISOR
Det tog Lisbeth en termin att måla klart oljemålningen och det är upp till betraktaren att se vad tavlan föreställer.
Tuns hemsidan tackar Lisbeth Olofsson för vernissagen och berättelsen om tavlorna.Besök gärna Cul i Tun och titta närmare på oljemålningarna.
Foto/Text Raina Karlsson