VERNISSAGE PÅ HEMSIDAN

Just nu pågår en utställning på Cul i Tun där Lisbeth “Bettan” Olofsson visar sina tavlor.

DSC_0040-001

DSC_0026-001

Lisbeth gick med i en studiecirkel i oljemålning på 80-talet och bland det första hon målade var ett stilleben av kursledarens stövlar.

DSC_0006

Inspirationen till motiven i tavlorna har “Bettan” tagit från vardagliga händelser i livet.

BRÅDSKA 
är just ett sådan företeelse där hennes man Roger sitter på  skördetröskan medan åskmolnen tonar upp sig.

DSC_0015-001

KÔPPEN
Lisbeth berättar att familjen hade skaffat en liten båt “Alvina” som låg vid Sjövik i Friel och eftersom man hade grisar på gården som behövde tillsyn så kunde man inte göra några längre turer på sjön, de flest gick till “Kôppen” en liten ö som låg ungefär 500 m från bryggan.
– Men barnen var glada ändå, säger Lisbeth.

DSC_0013-001

BEGRAVNING
Tavlan kom till efter att Lisbeth varit på en begravning i Skara. Eftersom Lisbeth inte var nära anhörig så reflekterade hon denna dag över andra saker under begravningen,vilket man kanske inte gör som närmast sörjande. Hon såg hur smakfullt kyrkorummet var dekorerat med blommor och kransar och hur vacker musiken var. 

DSC_0019-001

ALFRED
är Lisbeths föräldrars svarta pudel som hon målade i köket på skoltomten.

DSC_0004-001FJÄLLMOTIV rakt ur hjärtat.
Familjen brukade varje år ta en tur till Norge och då följer Lisbeths  svärmor med, men ett år kände sig svärmor inte kry att resa. Vad gjorde den omtänksamma sonhustrun då….. jo hon målade ett vackert fjällmotiv och gav sin svärmor.  Tavlan ägs nu av sonen Reine.

DSC_0010GAMLA TIDER
Gammaldags bondeliv.

DSC_0044-001MYGGAN
Tavlan talar väl för sig själv….. när den målades var “Myggan” nedläggningshotat och nu finns den inte mer, bara minnen säger Lisbeth.

DSC_0002

LUCIA
Det var några år med lucialinnen, tomtedräkter och pepparkaksgubbar….och stora “sånggap”.  Tavlan målades med lite hatkärlek, eftersom det var mycket då, lussefirande både på morgonen och kvällen samtidigt som grisarna skulle skötas, så vi var ganska trötta, säger “Bettan”, 

DSC_0011

VÄRLDENS ORÄTTVISOR
Det tog Lisbeth en termin att måla klart oljemålningen och det är upp till betraktaren att se vad tavlan föreställer.

DSC_0008

Tuns hemsidan tackar Lisbeth Olofsson för vernissagen och berättelsen om tavlorna.DSC_0030-001Besök gärna Cul i Tun och titta närmare på oljemålningarna. 

Foto/Text Raina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.