VATTEN FRÅN LIDKÖPING

Nu på måndag den 4 mars kommer igångsättningen  av vattenproduktionen från Lidköpings vattenverk utföras i Tun med start
kl 19:00 – 07:00.

Vi uppmanas att vara sparsamma med vattnet under denna tid och om brunt vatten förekommer efter klockan 7:00 spola kallt vatten.

Vattenkran-1024x683Tun har fått sin försörjning av vatten och avlopp från vatten och reningsverket på Såtenäs. Efter många års problem med att dricksvattnet har varit missfärgat i Tun tog Lidköpings Kommunalfullmäktig i januari 2017 beslut att en ny vatten- och avloppsledning skulle byggas från centrala Lidköping till Tun. Arbetet beräknades kosta cirka 54 miljoner kronor. 

Efter beslutet har kommunen planerat, upphandlat och skrivit avtal med markägare. Förutom vatten och avlopp kommer man även passa på att lägga bredband utmed hela sträckan.

DSC_0130 Så i juli 2018 var det dags för PEAB som skulle utföra arbetet att skapa en arbetsplats i Tun. På bara någon dag hade ett grönområde vid Svensroområdet förvandlas med flagga, kontor, byggbaracker och kravallstaket.

DSC_0133

DSC_0136

Sedan har man under höst och vintern grävt etapp 1 som går mellan Tun och Frielsberg, som redan har kommunalt vatten. Övriga etapper, mellan Frielsberg och Lidköping grävs under knappt fyra år. Då gäller jobbet byte av befintliga rör för ökad dimensionering, samt kompletteringar av bredbandsnätet.

DSC_0124

IMG_6228

DSC_0138

IMG_6227

Man  har också byggt ett pumphus innehållande tankar på 20 kubikmeter i Tun detta hus skall brukas tills alla etapper av sträckan är klar.

IMG_67471

IMG_67481

Nu ser vi framemot rent vatten från vattenverket i Lidköping på tisdags morgon.

Foto/ text Raina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.