Silvii skola var på tisdagskvällen mer än fullsatt av förväntansfulla besökare som hade kommit för att lyssna på Annicka Berggren och Johnny Hagberg när de berättade om konstnärinnan Regina Kylberg och hennes man prosten Karl Josef Bobeck.
Kent-Olof Olsson hälsade alla välkomna
Annicka Berggren berättade om Reginas Kylbergs farfar och farmor Lars Kylberg – Regina Kristina Örn, om Reginas far och mor Lars Wilhelm Kylberg – Maria Elisabeth Ahlberg.
Lars Wilhelm var konstnär, militär och senare ägare till Såtenäs herrgård. Som konstnär vann Kylberg aldrig något stort erkännande, han efterlämnade en rad landskaps- och marinmålningar.
Som yngst bland 14 syskon blev Regina helt naturligt föremål för mycket syskonkärlek och hon återgäldade den i rikt mått.
Förutom den grund som lagts av fadern fick Regina en mångsidig konstnärlig utbildning i Stockholm och Paris. Av stor betydelse för Regina blev vistelsen tillsammans med systern Ellen i Rom med avstickare såväl norr – som söderut i Italien åren 1880 – 83.
Från dessa händelserika år i Italien finns bevarad en dagbok, förd växelvis av Ellen och Regina och försedd med talrika illustrationer i form av teckningar och målningar.
På fotot nedan ser vi Ellen och Regina Kylberg i likadana kläder.
När Regina var “utlärd” kunde hon ägna sig åt konstnärligt skapande och hade själv elever som hon handledde.
1885 fick Tun en ny kyrkoherde Karl Josef Bobeck. Det berättas att denne satt modell för Regina när hon för Tuns kyrka målade “Jesus hos Marta och Maria” , tycke uppstod mellan Regina och Karl Josef och 1887 ingick de äktenskap. De levde ett lycklig äktenskap i Tuns prästgård .
Den 17 november 1913 avled Regina.
Hennes konst finns bl.a att bese i Silvii skola ,Tun.
Besökarna fick sedan lyssna till Johnny Hagberg som berätta om Reginas make
Karl Josef Bobeck
Bobeck hade en allvarlig läggning och han kännetecknades av plikttrohet och ordningssinne. När Bobeck kom till Tun hade han varit änkling i 6 år och hade 3 barn.
I kyrkligt avseende var Bobeck konservativ och höll strängt på rätt lära och kyrklig ordning. Han var misstänksam mot nya verksamhetsformer såsom söndagsskola och föreningsverksamhet. Vi har tidigare läst om hur Regina och Karl Josef träffades och ingick äktenskap. Religiöst var makarna likasinnade och deras äktenskap var lyckligt.
På Kristi himmelsfärdsdag 1906 i predikstolen i Tun kyrka drabbades Karl Josef av en hjärnblödning efter slaganfallet fick han aldrig tillbaka sin hälsa, endast i ringa mån kunde han tjänstgöra. Under en tidigare sjukdomsperiod hade han forskat i Tuns församlings historia, företrädesvis genom sockenstämmoprotokoll.Han hade ordnat dessa handlingar och förteckningar och 1908 lät han trycka en liten bok med titeln
” En hundraårsperiod av Tuns Församlings historia.
Johnny Hagberg läste ur boken om olika händelser som hade inträffat i Tuns församling
medan de församlade lyssnade engagerat.
Gudrun Carlsson berättade sedan kort om Silvii skola.
Därefter tackade Tunbygdens Hembygdsföreningen och Svenska kyrkan de båda föreläsarna och bjöd sedan till kaffe i Rektorsbostaden.
Text/foto Raina Karlsson