VERNISSAGE OCH KONSTUTSTÄLLNING

VÄLKOMNA TILL KONSTUTSTÄLLNING I SIVLII SKOLA. VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 12/8 KL. 14.00. DÄREFTER ÖPPET TILL OCH MED LÖRDAGEN DEN 19/8.
ÖPPETTIDER: 14-18 DAGLIGEN.

IMG_2992

Christina Nina Almén

Christina Nina Almén är född och uppvuxen på Prästbolet i Tun, dotter till Hans och Gudrun Almén storasyster till Magnus och Sara Almén. Christina Nina är bosatt i Luleå sedan drygt 20 år tillbaka.

Nina-2

Konstintresset har funnits sedan barnsben. Det började med söndagsskolans pysseltimmar i Silvii skola med Anna-Matilda och Julia (två äldre systrar som var bosatta i Tun på den tiden), som därefter övergick i kyrkans Miniorer och Juniorer. Där gavs möjlighet till kreativitet liksom i Tuns skola. I Silvii skola kunde Christina Nina betrakta Regina Kylbergs tavlor under övning med ungdomskören under ledning av dåvarande kantor, Solveig Johansson. Tavlorna gjorde stort intryck på Christina Nina. Dessa nämnda delar har legat till grund för hennes konstintresse.
Efter studier avslutade studier i Örebro och Stockholm flyttade Christina Nina till Luleå och började arbeta som handläggare på Arbetsförmedlingen. Efter 19 års anställning sade hon upp sig för att påbörja studier på Konstskolan på Sunderby Folkhögskola, 5 år.
Christina Nina arbetar främst med skulpturala tredimensionella föremål inom keramik, glas och metall. Emellanåt ägnar hon sig åt måleri och emalj. Föremålen behöver inte nödvändigtvis vara naturligt föreställande, känslan och uttrycket i föremålen är viktigare än ett faktiskt” avbildande. Christina Nina har deltagit vid fem offentliga utställningar (2015-2017) varav en jurybedömd på Norrbottens Museum 2015, deltagit i ”Konst från Torg till Torg” Piteå 2015 samt Konstrundan i Norrbotten 2017 hos konstnär Inger Thurfjell på Brändön. I juni 2017 erhöll Christina Nina Sunderby Folkhögskolas konststipendium för sitt utforskande- och experimenterande arbete i olika material med utgångspunkt i den organiska formen.

IMG_2816

Christina Nina arbete utgår från henne själv och det hon upplever. Det kan röra sig om livets med- och motgångar och det som händer i omvärlden. Hon experimenterar i tanken, funderar över vilket material som lämpar sig bäst att uttrycka sig i och provar därefter på olika tekniker. Ett ivrigt sökande i att hitta en kommunikation mellan olika valda material och få dessa att tekniskt fungera med varandra. Christina Nina arbetar ständigt med att hitta uttryckssätt, att lära sig olika tekniker och få materialkännedom. Sist men inte minst, arbetar hon med att hitta sitt eget formspråk.

IMG_2887Christina hälsar alla Tunbor med omnejd välkomna på vernissage lördagen den 12 augusti, klockan 14.00 i Silvii Skola. Därefter pågår utställningen dagligen fram till lördagen den 19 augusti. Öppettider: 14-18 varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.