Tun

 

060

Tuns kyrkby i Lidköpings kommun, Västergötland ligger vackert belägen i ett levande kulturlandskap, granne med odlingsmark, hästhagar och nära till Vänerns glittrande vatten. Här i trakten har människor bott och verkat i flera tusen år och det finns mycket spännande bevarat efter dem.

DSC_0129

Tre vägar leder in till kyrkbyn. Från väg 44 med infart från Grästorp/rastplats Viggen eller från Lidköping via Örslösarondellen, den så kallade Vänerslingan, samt från väg 44 strax sydväst Lavad.

199-001

I skrivandes stund flyger  tranorna  över byn, lärkan spela och vårens ankomst väcker livsandarna och snart nog slår naturen ut i full skönhet. De gyllene fälten under högsommarhimlen. Svalor, snabbt ristade mot djupblåa skyar. Sedan hösten intensiva arbete på åkrarna och bondens återbäring av jorden, innan landskapet stillnar igen…
Ett liv som känns gott för växter och människor.

171

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tröska

I kyrkbyn bor ungefär idag ca 200 innevånare. Här finns Lanthandel där turister gärna stannar till. Grundskola årskurs 1-6, dagis, fritids, dagcentral, bibliotek och flera företag. Tun har ett utmärkt läge i geografin nära till Grästorp, Lidköping eller Trollhättan. Vill man vidga horisonten ytterligare så finns 11 mil bort storstaden Göteborg.

DSC_0330
Tuns närmaste grannar är Såtenäs flygflottilj och 3 km nordost ligger orten Friel åt motsatt håll sydväst ut ligger Karaby.

198

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera sevärdheter finns i kyrkbyn bl.a. Silviiskola som byggdes 1781 på initiativ av kyrkoherde Jonas Silvius i Tun. Den är en av länets bäst bevarade skolmiljöer. Skolan rektorsbostaden och skolmagasinet är byggnadsminne.               I Silviiskola inryms hembygdsmuséet och på bottenvåningen finns konstnärinnan Regina Kylbergs akvareller att beskåda.

P1020461Det finns också en hövdingagrav från bronsåldern. Röset som kallas “Stenkullen” byggdes under bronsåldern (1800-500 f.Kr). Gravar som “Stenkullen” visar att bronsålderssamhället var socialt skiktat. Bara samhällets ledare begravdes i sådana här praktfulla gravar. Vid Stenkullen kan man också se rester av en förhistorisk boplats, en offerkälla och Tuns medeltida bytomt.

192Kyrkan lyser vit och dess kyrkklockor klingar vackert och sprider stillhet över Tun. Kyrkan uppfördes 1846 men redan på medeltiden fanns dock en kyrka på samma plats. Altartavlan har konstnärinnan Marina kylberg målat. Kyrkan har tre ringklockor. Storklockan skänktes i början av 1500-talet av Axel Nilsson Posse. En minnesvård över prosten Jonas Silvius ritad av arkitekten Torben Grut, bördig från Gammalstorp, står strax utanför kyrkans norra vägg.
056

Tuns kyrkby är en vänlig och levande by. Kanske gör du som svalorna återvänder hit regelbundet, eller slår ner bopålarna i jorden lite mer permanent. Likväl är Du alltid Välkommen till Tuns Kyrkby!

367

 

 

 

 

 

 

 

 

/Raina K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.