BISVÄRM ÖVER TUN

I går var det inte reaplan som svärmade över Tun utan bin. Det var en bidrottning som hade lämnat sitt samhälle och tagit med sig hälften av sina bin. Att bina svärmar är artens naturliga sätt att föröka sig och fortleva. Nu letade hon ny bostad. Efter en runda över vår trädgård satte sig bina i en gemensam klunga (svärm) på en gren i grannens spireahäck. Därifrån skickade sedan svärmen ut spejarbin för att hitta en ny bostad.

DSC_0122 (3)Nu blev det bråttom för mig och min man att speja efter någon biodlare som kunde ta hand om svärmen innan spejarbina kom tillbaka och klungan lämnade busken. Jag skickade ut ett meddelande i Safeland och där fick jag omedelbart tips om en biodlare i grannbyn Friel. Efter ett telefonsamtal var snart biodlaren hos oss i full mundering och med en låda.

DSC_0143 (2)

Han ställde lådan under grenen och skaka till på grenen och vips ramlade svärmen ned i lådan.

DSC_0135 (2)
En spännande och lyckad dag för oss och säkert också för bina. Ni undrar kanske hur det gick för spejarbina? Jo, de kom tillbaka på kvällen och satte sig i en mindre svärm på grenen där drottningen hade suttit. Biodlaren fick åter göra en tur till Tun och hämta även denna svärm som sedan lyckligt kom tillbaka till sin drottning och kupa. Han berättade också att den infångade drottningen och hennes stab var snälla bin, de hade snällt promenerat från lådan ned i sin nya bostad (bikupan) och där redan etablerat sig. /text-foto Raina K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.